Profesjonalny mikser gastronomiczny to jeden z niezbędnych elementów wyposażenia restauracji czy kawiarni. Wybór urządzeń dostępnych na rynku jest jednak ogromny i wybór najlepszego modelu nie jest prostym zadaniem – jest m.in. robot kuchenny KitchenAid czy Kenwood. Na co zwrócić uwagę, wybierając takie urządzenie?
Wyposażenie restauracji – wielofunkcyjny robot kuchenny
Profesjonalny robot kuchenny Kitchenaid lub inny – ma szeroki zakres możliwości. Dzięki niemu praca przebiega szybciej i sprawniej – jest solidny i wydajny, wykorzystywany m.in. do ubijania i mieszania. Do nowoczesnych urządzeń są też specjalne nastawki oraz nakładki, które jeszcze zwiększają zakres jego możliwości – robot kuchenny KitchenAid, Kenwood lub inny może mieszać ciasto, idealnie ubijać pianę, siekać, mielić czy też szatkować.
Jeśli planujesz i kompletujesz wyposażenie restauracji, będzie to niezbędny element w profesjonalnej kuchni. Na co zwrócić uwagę, wybierając konkretny model?
Moc. Na rynku są urządzenia o różnej mocy – inny sprzęt sprawdzi się w domu, a inny w profesjonalnej kuchni. Powszechnie dostępne są sprzęty mające do 600 W – podstawowe urządzenia do domu, ale do kuchni profesjonalnej powinny mieć ponad 1400 W. Sprawdzą się one nawet w ciężkich warunkach, gdyż pozwoli im na to mocny silnik, który poradzi sobie podczas wielogodzinnej eksploatacji z dużym obciążeniem.
Pojemność misy. To kolejna kluczowa cecha robota używanego w restauracji czy innym lokalu. Najpopularniejsze pojemności to: do 1,8 l, od 2 do 2,2 l, od 2,5 do 3,9 l, a także od 4 litrów. Te ostatnie są najbardziej odpowiednie do lokalu gastronomicznego, gdzie przygotowuje się duże ilości jedzenia – m.in. pieczywo z własnego wypieku, wypieki na słodko i wytrawne przekąski. Dobrym wyborem będą roboty kuchenne KitchenAid lub inne z misą o pojemności 7 lub 10 litrów.
Materiał i jakość wykonania. Najlepiej wybierać urządzenia z elementami aluminiowymi lub wykonanymi ze stali nierdzewnej, gdyż będą one solidniejsze i posłużą dłużej. Takie miksery planetarne są stosowane we wszystkich rodzajach lokali gastronomicznych i firmach cateringowych.
Co jeszcze ma znaczenie? Weź pod uwagę także zakres możliwości maszyny, regulację i rodzaje obrotów, serwis (jego dostępność, szybkość oraz ceny usług), rodzaje opcjonalnych nastawek i nakładek, funkcję gotowania (warto rozważyć, czy będzie przydatna), a także ew. jego design.