Herbata z imbirem to połączenie idealne, zwłaszcza na chłodniejsze dni. Wykonany napar działa rozgrzewająco oraz ma szereg dodatkowych właściwości. Tę kombinację można także rozszerzać o rozmaite składniki, tworząc dopasowany do swoich potrzeb napój. Warto dołączyć go do swojej codziennej rutyny, by móc cieszyć się dobroczynnym wpływem naturalnej kompozycji.

Dlaczego warto połączyć herbatę z imbirem?

Imbir jako przyprawa jest chętnie używana do wzbogacania smaku potraw, choćby kuchni orientalnej. Jednak można po niego sięgać także w celach prozdrowotnych. Zawiera on wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, C, E oraz K, a także mnogość składników mineralnych. Ma on znaczny wpływ na działanie układu odpornościowego i krwionośnego, ponieważ poprawia ukrwienie, dotleniając komórki. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniżając poziom złego cholesterolu. Herbata z imbirem świetnie poradzi sobie z problemami trawiennymi, jak choćby wzdęcia oraz pomoże usunąć nadmiar wody z organizmu, by pozbyć się obrzęków i odzyskać dobre samopoczucie.

Dla kogo to połączenie będzie odpowiednie?

Najpopularniejszym zastosowaniem herbaty z imbirem jest użycie jej jako wsparcia w walce z przeziębieniami i infekcjami. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu i przeciwzapalnemu można stosować ją jako środek przy problemach górnych dróg oddechowych. Dodatkowymi składnikami, które pomogą w walce z chorobą, są: miód, cytryna, kurkuma i przyprawy korzenne. Zadziałają rozgrzewająco i dodadzą przyjemnego aromatu. Imbir jest dość ostrą przyprawą, dlatego warto złagodzić jego smak słodkim połączeniem. Przy podawaniu go w naparze herbacianym należy zachować ostrożność wobec osób z problemami żołądka i nadciśnieniem tętniczym. Nie należy go także podawać małym dzieciom. Jednak starsi koneserzy herbaty, mogą korzystać z jego dobrodziejstw do woli.

Jak przygotować herbatę z imbirem?

Napój herbaciano – imbirowy można otrzymać na różne sposoby. Najprostszym sposobem jest wsypanie do naparu niewielkiej ilości sproszkowanej przyprawy. Jednak dla bogatszego aromatu, warto wykorzystać świeży imbir. Można pokroić go w plasterki lub rozgnieść w moździerzu. Tak przygotowane składniki należy wrzucić do kubka i zalać gorącą wodą, albo gotować je przez dłuższy czas. Klasycznymi dodatkami do tego herbaty z imbirem są przede wszystkim miód i cytryna. Dzięki nim powstaje niesamowita harmonia smaku. Cytrusy dodadzą orzeźwienia a miód słodyczy. Inną opcją jest kupienie gotowych mieszanek herbacianych, które mogą zawierać w sobie imbir i nie tylko. Wśród składników takich kompozycji można spotkać: trawę cytrynową, skórkę pomarańczy, goździki, czy płatki kwiatowe.

Herbata z imbirem jest świetnym elementem porannej rutyny, dzięki której można dobrze rozpocząć dzień. Stanowi również idealne uzupełnienie zimowego wieczoru spędzonego przed kominkiem. Dzięki możliwości tworzenia bogatych kompozycji napar ten śmiało można podawać gościom, by pozwolić im się rozgrzać w chłodniejsze dni. Warto sięgnąć po taką herbatę zarówno w celu pokonania przeziębienia, jak i na co dzień, by wzmocnić swoją odporność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj