Muffinki czekoladowe – przepis, z którym zawsze będą idealne!

Tym razem proponujemy znakomity przepis na muffinki czekoladowe od Wedla. Z tego przepisu stworzymy puszyste, delikatne i miękkie w środku babeczki. Na dodatek będą kusić pięknymi dekoracjami, które z pewnością zachwycą twoich bliskich. Sprawdź przepis na muffinki które zawsze się udają!

Przepis na muffinki idealne

Chyba nikogo nie trzeba namawiać do skosztowania pysznych czekoladowych muffinek. Wykonanie przepisu nie powinno sprawiać problemu. Do przygotowania babeczek będziemy potrzebować następujących składników:

  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek
  • 100g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 5g sody
  • 10g proszku do pieczenia
  • 300g maki
  • 40g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200ml mleka 3,2%
  • 125g masła
  • 16g cukru waniliowego
  • 160g cukru
  • 2 jajka

W pierwszej kolejności Przygotowujemy dwie miseczki. Do pierwszej wsypujemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej ubijamy na puszystą pianę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Łączymy zawartość dwóch misek dodając rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita gładka masa i dodajemy do niej posiekaną czekoladę oraz pokrojone w kostkę cukierki. Gotowe ciasto na muffinki czekoladowe od Wedla nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 25-30 minut. Podczas pieczenia warto sprawdzać suchym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu muffinek możemy zająć się pięknymi dekoracjami.

Pyszne dekoracje

Mówi się że „jemy oczami” i sporo w tym prawdy, ponieważ to właśnie wygląd wypieków skłania nas do ściągnięcia bo jeszcze jedną babeczkę. Jak udekorować babeczki? My proponujemy oryginalną i bardzo smakowitą wersję z pokrojonymi cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Dla jeszcze lepszego efektu można polać gotowe babeczki płynną czekoladą. Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej należy pamiętać, że temperatura wody nie powinna przekraczać 60 stopni C. W przeciwnym razie czekolada może się ugotować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj