Halloween to czas zabawy, a więc muzyki i tańców, dlatego większość imprez organizowanych z tej okazji posiada szwedzki stół. To doskonałe rozwiązanie z wielu powodów – zapewnia wygodę i możliwość przekąszenia czegoś w przerwie od zabawy. Menu powinno być dostosowane do tej formy podawania posiłków, dlatego warto dobrze przemyśleć, jakie dania będą odpowiednie.

Coś na szybko

Szwedzki stół halloweenowy powinien zawierać przede wszystkim przystawki. Są niewielkie, wygodne podczas spożywania oraz co oczywiste – przepyszne! Na stole powinny znaleźć się przekąski dostosowane du gustu gości. Jeśli w ich gronie znajdują się veganie, warto zadbać również o coś smacznego dla nich. Do przekąsek, które można chwycić i zjeść w trakcie zabawy należą przede wszystkim koreczki. Na małych wykałaczkach można umieścić dowolne składniki, między innymi kawałki warzyw i owoców, sery, szynki. Na najlepszewkuchni.pl znaleźć można wiele ciekawych przepisów na taką przystawkę, na przykład koreczki z serem feta, pomidorkami i oliwkami.

Motyw halloweenowy

Przemycenie do menu elementów związanych z halloween będzie doskonałym urozmaiceniem imprezy. Jak to zrobić? Ciekawym i zabawnym rozwiązaniem jest ułożenie na pizzy plastrów mozzarelli, które kształtem przypominają małe, kreskówkowe duchy. Inną opcją jest faszerowana papryka, która ma wycięte oczy, nos i uśmiech na wzór zdobionej dyni. Dla bardziej kreatywnych kucharzy świetnym pomysłem będą ciasteczka lub babeczki z narysowaną przy pomocy lukru pajęczyną. Można również zakupić ozdoby z masy cukrowej specjalnie na tą okazję.

Coś na ciepło

Warto zatroszczyć się również o potrawy podawane na gorąco. Może to być zupa krem z dyni, na którą przepis znaleźć można na najlepszewkuchni.pl, skrzydełka w miodzie i przyprawach, czy też kawałki żeberek. Żeby ułatwić sobie podawanie takich potraw i nie spędzać czasu podczas zabawy w kuchni, dobrze będzie przygotować sobie wszystko odpowiednio wcześniej, by tylko podgrzać dania i móc od razu je podawać gościom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj