Dobra i zdrowa kawa to świetny sposób na rozpoczęcie nowego dnia. W mediach możemy jednak usłyszeć, że kofeina i inne substancje zawarte w tym napoju mogą mieć negatywny wpływ na ludzki organizm. Zastanówmy się zatem, czy kawa szkodzi?
Kofeina. Wspomaga czy uzależnia?
W sieci krąży wiele nieporozumień z kategorii: szkodliwa kawa a zdrowie człowieka. Wiele osób nie wie, że zarówno zawarta w herbacie teina i znajdująca się w yerba mate mateina to dokładnie ta sama substancja co kofeina w kawie. Substancja ta ma pobudzające właściwości i może pobudzać do działania. Nadmierne picie kawy sprawia jednak, że organizm zaczyna tolerować coraz wyższe dawki kofeiny i w pewnym momencie może się zdarzyć tak, że nie będziemy w stanie normalnie funkcjonować bez dostarczenia tego stymulanta.
Dobra i zdrowa kawa – postaw na jakość!
Szczególnie istotna w tej sytuacji jest kawa naturalna – pozbawiona przemysłowych zanieczyszczeń i wolna od chemicznych środków ochrony roślin. Wybieraj certyfikowane marki i unikaj kawy rozpuszczalnej, która ze względu na technologie produkcyjne, pozbawiona jest wielu właściwości i cennych substancji.
Uwaga ciśnieniowcy!
Zawarta w kawie kofeina stymuluje organizm między innymi poprzez podnoszenie ciśnienia krwi. Zbyt częste picie kawy przez osoby mające problemy z krążeniem może doprowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, w tym nieprawidłowego funkcjonowania serca. Jeśli kofeina działa źle na twój organizm, a lubisz smak kawy, nic straconego, dostępne są na rynku kawy bezkofeinowe.
Kawa a zdrowie – walka z nadwagą
Kawa naturalna ma silne właściwości odchudzające – pobudza metabolizm układu pokarmowego, dzięki czemu usprawnia trawienie. Co więcej, pita przed posiłkiem może zmniejszać łaknienie. Czarna kawa bez dodatku cukru i mleka zawiera w sobie zaledwie kilka kalorii, a ze względu na brak węglowodanów nie wywołuje głodu i ochoty na słodycze w przeciwieństwie do pozornie zdrowych soków owocowych.
Kawa kuloodporna – hit czy kit?
Kilka lat temu w Stanach Zjednoczonych popularność zyskała kawa kuloodporna (z ang. bulletproof coffee). Dodatek dużej zawartości tłuszczu w połączeniu z kofeiną dostarcza jednocześnie wysokiej dawki stopniowo uwalnianej energii, a połączenie masła i tłuszczów MCT (obecnych naturalnie między innymi w oleju kokosowym) dostarcza niezbędnych składników odżywczych i pomaga utrzymać dobre zdrowie. Istnieje wiele mitów związanych ze spożywaniem tłuszczów, ale w rzeczywistości mają one wiele istotnych funkcji: są potrzebne do rozpuszczania niektórych witamin, a u mężczyzn wpływają na intensywność produkcji testosteronu.
Przepis na domową kawę kuloodporną:
- podwójne espresso
- 1 płaska łyżka niesolonego masła
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
Wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki!
Słowem podsumowania
Odpowiedź na pytanie, czy kawa szkodzi, nie jest jak widać jednoznaczna. Jak we wszystkim, tak i w picu kawy należy zachować odpowiedni umiar. Jeśli wybierzemy ekologiczne produkty wysokiej jakości i nie cierpimy na nadciśnienie, nawet pita regularnie kawa przyniesie nam wiele korzyści.