Biszkopt stanowi podstawowy komponent wielu rodzajów wypieków. Co jednak zrobić, by ciasto nie opadło? Czy wybór odpowiedniej jakości składników ma wpływ na końcowy rezultat cukierniczych eksperymentów? Przygotowanie idealnego biszkoptu nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Składniki

Podstawowe produkty, które musimy kupić, aby upiec tradycyjne ciasto, stanowiące m.in. bazę tortów to mąka, jajka oraz cukier. Warto pamiętać, by używać dobrej jakości składników. Mąka Basia powstaje na bazie najlepszych ziaren zbóż, dzięki czemu ciasto będzie miało gładką i aksamitną konsystencję. Zanim dodamy produkt do reszty składników, warto go najpierw przesiać, a następnie wsypywać go partiami, co jakiś czas mieszając dokładnie całość. Do przygotowania biszkoptu najlepiej użyć również świeżych, wiejskich jaj.

Mit

Wiele osób uważa, że jednym ze składników ciasta biszkoptowego powinien być proszek to pieczenia. Jest to jednak zbędny dodatek. Istotne znaczenie ma natomiast solidne ubicie piany z białek. W trakcie przygotowywania białej masy warto również dodać szczyptę soli. Białka należy wymieszać z cukrem, należy jednak dodawać go partiami. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Kiedy uzyska odpowiednią konsystencję, dopiero wówczas można dodać żółtka.

Przygotowanie

Piekarnik należy nagrzać w trakcie mieszania składników tak, by ciasto nie musiało długo czekać. Warto pamiętać, że jedynie dno formy powinno być wyłożone pergaminem. To zabezpieczy boki ciasta przed przyklejeniem do blachy. Problem opadającego ciasta wynika właśnie z tego, że wiele osób wykłada formę nadmierną ilością papieru. Warto pamiętać, że zbyt częste naruszanie struktury biszkoptu przy użyciu drewnianego patyczka nie jest dobrym rozwiązaniem. Kiedy ciasto będzie gotowe, wówczas można uchylić drzwi piekarnika.

Istnieje wiele dziwnych teorii na temat pieczenia biszkoptu. Niektórzy uważają, że znaczenie ma nawet odpowiedni kierunek mieszania składników. Niezależnie od przesądów, biszkopt stanowi doskonałą bazę wielu ciast, a przy jego przygotowaniu najważniejsze jest zachowanie ostrożności i zdrowego rozsądku. Istnieje jednak tajemny składnik, który czyni ten wypiek niepowtarzalnym – pasja włożona w jego przygotowanie.

Chcesz upiec idealny biszkopt? Pamiętaj, że każdy element jest ważny
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here