Śniadanie należy do najważniejszych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Z tego też powodu powinniśmy zadbać o to, by było nie tylko smaczne, ale również zdrowe i dostarczało potrzebnych dla organizmu składników. Sprawdź 5 pomysłów na zdrową owsiankę na śniadanie, które sprawią, że dobrze rozpoczniesz swój dzień. Okazuje się bowiem, że przygotowanie owsianki nie zajmuje wcale dużo czasu, a taki posiłek potrafi odpowiednio nasycić.

Zdrowe składniki na owsiankę

Do przygotowania smacznej owsianki warto wykorzystać odpowiednie składniki. Produktem, który warto wykorzystywać do swoich dań jest mąka gryczana, zawierająca wiele składników, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W swojej diecie warto uwzględnić również otręby owsiane. Zawierają one bowiem dużo błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i E, a także ważnych mikroelementów. Płatki owsiane z powodzeniem łączyć można w rozmaity sposób, stosując do tego celu wiórki kokosowe, masło orzechowe, pestki dyni, ulubione orzechy, nasiona chia, liście bazylii, migdały, maliny lub inne owoce. Wszystko zalać można mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym. Z płatkami owsianymi świetnie komponują się różnorodne składniki, wszystko uzależnione jest więc od indywidualnych upodobań i preferencji smakowych konkretnej osoby.

Pomysły na śniadanie z płatków owsianych

Możliwości urozmaicenia owsianki są w zasadzie nieograniczone. Świetną propozycją jest wersja z migdałami, suszoną żurawiną oraz borówkami. Płatki należy zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Całość dosłodzona zostaje miodem oraz cynamonem. Osoby nie posiadające rano zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania mogą zdecydować się owsiankę, którą przyrządzić można dzień wcześniej. Płatki wymieszać należy z jogurtem oraz syropem klonowym. Dodatkowo dodać należy banana, maliny i wiórki kokosowe. Z kolei jeśli śniadanie zwykle spożywamy w biegu, najlepszym rozwiązaniem okaże się koktajl.

Płatki owsiane z mlekiem, bananem i masłem orzechowym wystarczy umieścić w blenderze do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Osoby preferujące śniadanie na ciepło, mogą połączyć płatki owsiane z jajkami i miodem, a następnie usmażyć je na oleju kokosowym. W rezultacie uzyskujemy pyszne placki owsiane. Miłośnicy granoli również znajdą coś dla siebie. Takie śniadanie z powodzeniem można ze sobą zabrać do pracy lub szkoły. Płatki połączyć należy z orzechami, ulubionymi nasionami, rodzynkami oraz miodem. Całość piecze się w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem. Po wystudzeniu najlepiej podawać z jogurtem greckim.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj